Krönika 

Vilken allsångskväll!

Det går inte att jämföra de tidigare allsångsträffarna. Nu och i framtiden så är det allsångskvällar som gäller och vi hade alla förutsättningar för att det här skulle bli en oförglömlig allsångskväll. Toppenartister, kanonljud, bästa kören och orkestern samt en allsångsledare som är den bästa man kan få.

Sex månaders planering var över, nu var det dags och vi drog igång med ”Stockholm i mitt hjärta” och ”Gå upp och pröva dina vingar” som första allsång.

Kvällens första gästartist var ingen mindre än allsångslegenden BOSSE LARSSON. Vi har försökt att få med Bosse tidigare men det har aldrig passat in med tiden men nu gick det bra och Bosse inledde med ”Sjung med!”. En klassiker i allsångssammanhang.
När jag ringde och skulle boka in en tid för repetition med Bosse så fick jag till svar att ”Jag repar inte, det är för fegt att repa”. ”Sjung med!” satt klockrent utan repetition. Bosse hade valt ”Fritiof och Carmencita” som allsång. Vilket tryck!

Vi var på melodifestivalen i Jönköping i februari. På A6 under förmiddagen så var det ”Lilla schlagerstjärnan” och där fick vi upp ögonen för denna otroliga talang. Blott tioåriga HILDA STENMALM från Växjö skulle vi bara ha med på våran allsångskväll! Och så blev det. Extra roligt förstås att Hilda är ett riktigt allsångsfan som ser alla allsångsprogram från Skansen på Tv. Hilda sjöng ”Gabriellas sång” så att man fick gåshud. Största jublet i allsångskvällens historia var ett faktum.
”Aldrig ska jag sluta älska dig” har funnits med i vårat allsångshäfte alla gånger, dock är det aldrig någon av våra artister som valt att leda den, förrän nu. Vi hade tryckt upp idolkort till Hilda som hon fick signera för fullt. Hilda Stenmalm, lägg namnet på minnet…

Nästa gäster var KARRIK´ S från Gävle. Karrik ´s består av Karin och Rikard som precis släppt sitt första album.
Karrik ´s har varit klara för allsångskvällen sedan lång tid tillbaka och det var riktigt trevligt att få ha dem med. ”Pain inside of me” från sitt nya album valde de att framföra som första låt. De hade valt Fred Åkerströms ”Jag ger dig min morgon” som allsång.

 

Det börjar bli lite av en tradition att ha med artister från Fame Factory på våra allsånger. I höstas hade vi besök av MARCUS ÖHRN och denna gång var det ANDREAS WISTRAND som vi hade på besök. Andreas var klar långt före jul och har under hela tiden visat ett otroligt engagemang för våran allsång. En riktigt trevlig bekantskap. ”Varje liten droppe regn” framförde Andreas och allsången var ingen mindre än Per Gessles ”Kung av sand”. Andreas körde introt med gitarr samt munspel innan han klev ut i publiken. Vilket ös!

 

FRIDA von SCHEWEN gjorde nu sin tredje raka allsångskväll hos oss. Egentligen är våran målsättning att få med nya artister varje gång men Frida är lite speciell för oss så vi ville gärna ha med henne igen eftersom hon precis släppt en ny singel som hon framförde som heter ”Falling down again”
Den låten är skriven av Aleena Gibson.Frida hade valt Evert Taubes ”Så länge skutan kan gå” som allsång.

 

Vi ville gärna ha med en artist från årets melodifestival och länge såg vi ut att misslyckas men för bara några dagar sedan så blev det klart att ALEENA GIBSON kommer på allsången. Hon medverkade i deltävling 1 i Jönköping där hon tillsammans med Stefan Andersson sjöng ”Anything But You”. Aleena skulle även hon få leda en allsång. Valet föll på den vackra ”I natt jag drömde något som”.

 

En gäst till skulle vi hinna med innan det var dags för fikapaus och det var inte vem som helst…Våran älskade allsångsledare från Skansen ANDERS LUNDIN överraskade med att komma in med nybakade bullar under allsången ”Den glade bagarn från San Remo”. Anders skulle även leda en allsång, en av sina favoritallsånger ”Klart till drabbning”.

Anders berättade sedan tillsammans med allsångens producent GUNILLA NILARS som var inbjuden som VIP-gäst om planerna inför sommaren. De jobbar hårt med att få med melodifestivalvinnarna THE ARK i sommarens allsång.

Efter en timmes fikarast så var vi framme vid del två i programmet. Det var dags för en favorit i repris. Vår käre allsångsledare JOHAN bjöd upp JANNE från publiken och tillsammans gjorde de ”La Dolce Vita”.

Våra nästa gäster vann ”Lilla melodifestivalen” och kvalificerade sig därmed till ”MGP Nordic” där de kom på en fjärdeplats med låten ”Inga känslor kvar”. Den låten framförde de även hos oss och vi pratar naturligtvis om ”MaDe”. ”MaDe” är MATHILDA 11 år och DENISE 12 år. Publiken var verkligen med på noterna i den fartfyllda låten och ”MaDe” skulle även få leda en allsång. De hade valt Lasse Berghagens ”Teddybjörnen Fredriksson”. Självklart så hade vi inhandlat varsin teddybjörn till tjejerna.

 

2005 vann han Nils Ferlins trubadurpris. Kompositören och vispoeten TORSTEN ARNBRO var nästa gäst. Han sjöng en egenkomponerad låt tillsammans med sin medmusiker AMANDA. Eftersom Torsten ursprungligen kommer ifrån Göteborg så hade han passande nog valt att leda ”KOSTERVALSEN.

För första gången i allsångskvällens historia så hade vi en artist från Norge hos oss. KARINA BJÖRNÖ var på besök och sjöng ”Kun et Sekund”. Karina hade valt allsången ”Då lyser en sol”. Karina sjöng på norska, vi andra valde att sjunga den på svenska.

FRIDA von SCHEWEN tillsammans med ALEENA GIBSON sjöng som avslutning en duett innan det var dags för ”Stockholm i mitt hjärta” med alla artister på scenen. Artisterna tackades av med blommor från ”Lidingö blommor”.

 

Några av artisterna valde sedan att göra lite extranummer. Bl.a. Hilda som sjöng ”Du är min man”, Made ”Eloise”, Andreas ”Som av eld” och Karrik ´s ”Ride on”.

Vad kan man bättre avsluta en allsångskväll med än ”Sträck ut din hand”.

Följande personer vill jag tacka:

Våran eminenta allsångsledare JOHAN. Utan en bra allsångsledare så ska man inte arrangera allsångskvällar. TACK!

Våran ljudtekniker LASSE. Utan ett bra ljud så ska man inte arrangera allsångskvällar. Ljudet var världsklass. Tack Lasse!

BJÖRN WILHELMS kör och orkester. Ja, vad ska man säga? Jag har ingen aning. Det finns inte ord att beskriva er kompetens. Vi som arrangerade denna allsångskväll är oerhört imponerade av er. Hemskt mycket tack till ZACHARIAS på trummor, BJÖRN på bas, DANIEL på    klaviatur och dragspel, ERIK på elgitarr samt våran älskade kör: JESSICA, STINA, ELIN och ANDREAS.

JONAS som skötte scenarbetet på ett alldeles strålande sätt.

SIV som var backstageansvarig och som servade våra artister med mat, fika, bullar, kaffe, ja allting. Tack Siv, utan all din hjälp så hade vi inte klarat av att arrangera denna allsångskväll.

PILLAN, VIVEKA och PETRONELLA i cafeterian. Samma sak där, utan er hjälp, ingen allsångskväll.

MARIA och TOMAS som stod nere vid entrén. Återigen utan er hjälp, ingen allsångskväll.

EMMA och MAGGAN som hade bakat så stora och fina bullar.

NILS från Västervik som var med för andra gången och tog en massa fina bilder till våran hemsida.

LINUS, ALEXANDER och MARKUS som var lite allt i allo, sålde lotter men framförallt hjälpe oss att packa ihop på kvällen. Annars hade vi nog fått hålla på hela natten.

Våra kära artister som ville komma till oss denna legendariska allsångskväll.

BOSSE LARSSON. Trevligt att äntligen få ha dig med.

HILDA STENMALM. Kom ihåg var ni såg henne först. På våran allsångskväll…

KARRIK´ S. Karin och Rikard, tack för att ni kom och lycka till med den lille.

ANDREAS WISTRAND. Förstår inte varför vi inte haft med dig tidigare. Tack, tack och lycka till med allt.

FRIDA von SCHEWEN. Medverkade för tredje gången! Tack för ännu en lyckad allsångskväll.

ANDERS LUNDIN. Medverkade för andra gången. Lite skillnad jämfört med första gången du medverkade eller?

MaDe. Tack för ett bejublat framträdande och bra val av allsång. Lycka till i framtiden.

TORSTEN ARNBRO. Tack för din medverkan och lycka till.

KARINA BJÖRNÖ. Rest ända från Norge för våran allsång. Lycka till med allt.

ALEENA GIBSON. Du kunde ju visst leda allsång, bra låtval också. Tack och lycka till.

ALLSÅNGSPUBLIKEN. Det är tack vare er som vi kan fortsätta med våra allsångskvällar.

Till sist min kollega MICKE. 6 månaders slit är över. Nu tar vi SEMESTEEEEEEEEEEEEER!!!!!!

Patrik Norgren

 

© allsangpaskansen.com 2007